top of page

Víno bez histamínu


Kolekcia vín KOLLAR winery - víno bez histamínu

Histamín je látka, ktorú zaraďujeme do skupiny biogénnych amínov. Biogénny amín je prítomný vo všetkých živých organizomoch. Náš organizmus si histamín vytvára sám – endogénny histamín, pričom vzniká bakteriálnym odbúraním aminokyseliny – histidínu. Histamín taktiež môžeme prijať aj vo forme potravy – exogénny histamín. Na odbúranie histamínu slúži enzým N-metyltransferáza, ktorý odbúrava endogénny histamín a na druhej strane enzým diaminooxidáza odbúrava exogénny histamín.


Histamín vo víne

Víno prirodzene obsahuje histamín, veľakrát aj vo zvýšenej forme, pričom obsah histamínu vo víne je spojenie zrenia, macerácie alebo aj fermentácie a alkoholu.

Z tohto dôvodu sa ponúka otázka, či je vôbec víno vhodné pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou (HIT). Odpoveďou je, že áno a takémuto vínu hovoríme bezhistamínové.


Základom pri výrobe bezhistamínového vína je zdravé hrozno (nepoužívame žiadne chemické postreky), ručný zber hrozna, počas ktorého odstránime všetky poškodené strapce. Nasleduje šetrné spracovanie hrozna, čistý kvasný proces a následná kontrola počas kvasenia. Samozrejmosťou pri našich vínach je, že nepridávame žiadne podporné latky alebo stabilizátory. Po procese školenia si hladinu histamínu dávame kontrolovať v laboratóriu, ktorého výsledkom je certifikát deklarujúci výšku histamínu vo víne. Pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou je bezpečná miera histamínu v rozmedzí od 0,3 do 0,5 mg/liter. Pri našich vínach sa však stretnete s hladinou histamínu menšou ako 0,25 mg/liter. Preto sa pri našich vínach stretnete s označením "víno s nízkym alebo žiadnym obsahom histamínu" alebo aj označením víno bez histamínu.


Všetky bezhistamínové vína, ktoré pre Vás vyrábame od roku 2019, nájdete v našom eshope.

Na zdravie.




bottom of page