Histamín vo víne
Vína s nízkym alebo žiadnym obsahom histamínu od KOLLÁR WINERY.
Trpíte histamínovou intoleranciou (HIT) a nemôžete si vychutnať víno?
Pozrime sa na Váš problém trošku bližšie. Čo je histamín a histamínová intolerancia?
Histamín je látka, nachádzajúca sa v našom tele, ktorej úlohou je zabezpečovať dôležité životné funkcie, medzi ktoré patrí delenie buniek, prenos chemických signálov a iné. Histamín prijímame aj stravou.
Histamínovú intoleranciu (HIT) preto charakterizujeme ako nedostatočné odburávanie histamínu v tele, čo vedie k jeho zvýšenej koncentrácii v organizme. Pri histamínovej intolerancii vzniká problém až pri nadbytku tejto látky.
Liečba spočíva v dodržiavaní diéty. Výsledkom tejto liečby je zníženie príjmu histamínu v strave, teda zameranie sa na príjem potravín s nízkym obsahom histamínu. Tiež je potrebné vyhnúť sa potravinám s vysokým obsahom histamínu ako je alkohol, a teda aj víno.
Víno prirodzene obsahuje histamín, veľakrát aj vo zvýšenej forme, pričom obsah histamínu vo víne je spojenie zrenia, macerácie alebo fermentácie a alkoholu. Z tohto dôvodu sa ponúka otázka, či je vôbec víno vhodné pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou (HIT). Odpoveďou je, že áno a takémuto vínu hovoríme „bezhistamínové“. Vinárstvo Kollár winery pre Vás už od roku 2019 vyrába vína s nízkym obsahom histamínu a ostatných biogénnych amínov.
Základom výroby „bezhistamínového“ vína je zdravé hrozno (nepoužívame žiadne chemické postreky), ručný zber hrozna, počas ktorého odstránime všetky poškodené strapce. Nasleduje šetrné spracovanie hrozna, čistý kvasný proces a následná kontrola počas kvasenia. Samozrejmosťou je absencia podporných látok či stabilizátorov. Po procese školenia si hladinu histamínu dávame kontrolovať v laboratóriu, ktorého výsledkom je certifikát deklarujúci výšku histamínu vo víne. Pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou je bezpečná miera histamínu v rozmedzí od 0,3 do 0,5 mg/liter. Pri našich vínach sa však stretnete s hladinou histamínu menšou ako 0,1 mg/liter. Preto sa pri našich vínach stretnete s označením „víno s nízkym alebo žiadnym obsahom histamínu“. Pri každom našom víne nájdete aj príslušný laboratórny protokol o skúške.